تکستاره منظومه شمسی، خورشید، تنها یکی از 400 میلیارد ستاره در کهکشان راهشیری و ستارهای کاملاً معمولی از دسته ستارگان رشته اصلی است. خورشید ما که 5 میلیارد سال پیش از ابری از غبار -که بقایای انفجار یک ابرنواختر بود- به وجود آمد، هماکنون در نیمه عمر خود به سر میبرد. خورشید نیز مانند سایر ستارگان کهکشان راهشیری در حال چرخش به دور مرکز کهکشان است. سرعت این حرکت 217 کیلومتر بر ثانیه و هر دور گردش خورشید به دور مرکز کهکشان، 225 تا 250 میلیون سال است. زمین، سیارات منظومه شمسی و اقمار آنها، سیارات کوتوله، سیارکها، شهابسنگها، دنبالهدارها و ذرات معلق گرد و غبار، خورشید را در این سفر همراهی میکنند.
مرکز خورشید، کورهای هستهای با دمای 15 میلیون درجه سانتیگراد و چگالی 150 برابر آب است. تحت چنین شرایطی هستههای اتم هیدروژن با هم ترکیب شده و به هلیوم تبدیل میشوند. در این حین، 0.7 درصد جرم ترکیب شده، تبدیل به انرژی میشود. از 590 میلیون تن هیدروژنی که در هر ثانیه ترکیب هستهای میشوند، 3.9 میلیون تن ماده به انرژی تبدیل میشود. این سوخت هیدروژنی، تا 5 میلیارد سال دیگر دوام خواهد داشت. با وجود آنکه خورشید نزدیکترین ستاره به زمین است و طی سالیان متمادی دانشمندان بسیاری به دقت آن را مورد بررسی و مطالعه قرار دادهاند، اما هنوز سوالات بیپاسخ بیشماری در رابطه با آن باقی مانده است؛ از جمله آنکه چرا جو خارجی خورشید درجه حرارتی معادل با یک میلیون کلوین دارد، در حالیکه درجه حرارت سطح خورشید که فوتوسفر نامیده میشود، تنها 6000 کلوین است.
ساختار خورشید
مواد تشکیلدهنده خورشید حالت گازی دارند، بنابراین لایههای خورشید محدوده دقیق و معینی نداشته و گازها و مواد اطراف لایههای خارجی به تدریج در فضا منتشر میشوند. با این حال، چنین به نظر میرسد که خورشید لبه تیزی داشته باشد، چرا که بیشتر نوری که به زمین میرسد از یک لایه که چند صد کیلومتر ضخامت دارد ساطع میشود. این لایه [شیدسپهر (رخشانکره یا فوتوسفر)] نام دارد و به عنوان سطح خورشید شناخته شده است. بالای سطح خورشید، [فامسپهر (رنگینکره یا کروموسفر)] و [هاله (کرونا یا تاج خورشیدی)] قرار دارند که با همدیگر جو خورشید را تشکیل میدهند.
خورشید 99% از جرم کل منظومه شمسی را شامل میشود. از آنجا که خورشید در حالت پلاسمایی قرار دارد و فاقد ساختار جامد است، دائماً دستخوش تغییرات چرخشی متنوعی در حین چرخش به دور محور خودش میشود. سرعت چرخش در نواحی استوایی خورشید سریعتر از سرعت چرخش آن در قطبین است. مدت زمان یک چرخش کامل خورشید به دور محور خود، 25 روز برای نواحی استوایی و 35 روز برای قطبین آن است. البته به علت چرخش کره زمین به دور خورشید، مدت زمان یک دور چرخش کامل خورشید در نواحی استوایی آن از دید ناظر روی زمین 28 روز محاسبه میشود.